Każde dziecko w Warszawie wie, gdzie są najlepsze pączki w mieście. Oczywiście, że na Woli, u Zagoździńskiego, ul. Górczewska 15.
To właśnie do Zagoździńskiego po pączki przysyłał swojego adiutanta sam Marszałek Józef Piłsudski. Byłe pyszne wtedy. Są pyszne i teraz.
Swoją pierwszą cukiernię Władysław Zagoździński otworzył w 1925r. właśnie na Woli pod adresem Wolska 53. Zaledwie 5 lat później musiał przenieść produkcję do większego lokalu, bo oferowane przez niego słodkości cieszyły się ogromnym uznaniem warszawskich łasuchów. Niestety w czasie wojny
Szkoci mają whisky, Francuzi koniak, Meksykanie tequilę, a Polacy mają …. wódkę. Polską wódkę. Jak to z wódką było? Kto pierwszy zaczął ją produkować? My czy Rosjanie? Dlaczego w średniowieczu Polacy częściej pili piwo niż wodę? Czy to prawda, że w 1915r. miliony litrów wódki płynęły warszawskimi ulicami, a konkretnie jedną ulicą? Czy wiecie, że nie każda wódka wyprodukowana w Polsce może nosić miano „polskiej wódki”?
Na te i wiele innych pytań znajdziecie odpowiedź w Muzeum Polskiej Wódki zlokalizowanym na